Per og Vidar til Nøsen Hundreds – 100 km ultramaraton

Trailnordic, i samarbeid med Salomon, skal for første gang arrangere “Nøsen Hundreds Ultramaraton”, et løp på 100 km, og der stiller Vidar sammen med sin kamerat Per Briskelund.

Per er nysgjerrig av natur og setter et nesten utenkelig mål for Vidar – og seg selv – da kreften rammer Vidar, høsten 2020. Han slenger det ut nærmest som en fleip; “Skal vi ikke løpe Nøsen?”

Det haster

Vidar har det utenkelige løpet i bakhodet hele høsten og vinteren. Plutselig hører de at det bare er to plasser igjen. De møtes på café hvor Vidar utbryter; “Ja, meld oss på da” – litt utålmodig. Han er petimeteret der Per er rake motsetningen. Han har som regel ting noenlunde på stell – om han husker på alt. Nå er det imidlertid Per som går på med krum hals og sjekker alle detaljer. Ruta, løypeprofil og potensielle snødybder når løpet skal gå av sted den 12. juni blir nøye studert.

På nettsiden til turistforeningen i Valdres leser de; “Løpet starter og slutter ved Nøsen i Valdres, og utgjør en 100 km lang runde i variert terreng. Ruten går gjennom et fantastisk landskap og underveis vil man ha utsikter man sent vil glemme. Terrenget består av ca. 1/3 grusvei, 1/3 stier og 1/3 fjellsti og i løpet av løypa vil man totalt forsere omtrent 3250 høydemeter.”

Det er ikke lov å gi seg selv om man får beskjed om kreft
– Per Briskelund

Treningsmål

De har tidligere løpt mange lange turer sammen, og har flere ganger løpt Totenåsstien fra Lygna til Torsetra – en distanse på ca. 47km i krevende terreng. Vidar har også vært med i Norseman – verdens tøffeste triatlon – og Ironman på Hawaii. Allikevel er de usikre på om Nøsen Hundreds er gjennomførbart.

Per hadde egentlig håpet at Vidar hadde glemt hele greia, men etter besøket på caféen var det “bordet fanger”. Ingen av de liker å gi seg, men det er allikevel med en viss respekt de står overfor oppgaven sammen.

Dette har vært vårt langsiktige treningsmål etter at kreftsykdommen rammet Vidar“, forteller Per. “Vi skal delta – ikke nødvendigvis vinne – men ta vare på hverandre og stå i det sammen – uansett utfall. Akkurat slik denne reisen har vært til nå. Bare det å stå på startstreken er en seier“.

Benytter seg av erfaring fra et langt idrettsliv

“Vi skal ha et fornuftig næringsinntak”, sier Vidar. “Jeg har lært mye av smellen jeg gikk på i Ironman ett år, og vet at uten en god strategi for næringsinntak så klarer man ikke slike utfordringer”. Vidar er også kjent for å gå på hardt i konkurranser og miste litt hodet. “Derfor må vi åpne forsiktig”, forteller Per. “Og, vi skal ikke ha for høy puls”, understrekes det fra Vidar. De later til å ha lært av egne feil. Så gjenstår det å se om de klarer å huske på det også når starten går den 12. juni kl. 04.00(!)

Akkurat som livet de siste månedene, så blir det garantert oppturer og tunge stunder også under Nøsen. Da er det veldig godt å jobbe sammen som et team – som kamerater.

En god del av bildene på denne siden er velvillig lånt ut av Oppland Arbeiderblad.
| Personvernerklæring |